ULUSLARARASI HOLOKOST KURBANLARINI ANMA GÜNÜ TÖRENİ’NDE ANKARA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF. DR. ERKAN İBİŞ’İN YAPTIĞI KONUŞMA
Blog No : 2017 / 6
27.01.2017
4 dk okuma

27.1.2017

Değerli Bakanım, Değerli Büyükelçiler, Sayın Türk Musevi Cemaatinin Sayın Başkanı, Değerli Konuklar, Hanımefendiler, Beyefendiler.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından, 2005 yılında kabul edilen bir kararla, 27 Ocak tarihi Holokost kurbanlarını anma günü olarak kabul edilmiştir.

İkinci Dünya Savaşı yıllarında büyük çoğunluğu Yahudi olmak üzere, farklı ülkelerden milyonlarca insan toplama kamplarında katledilmiş, ölüme terk edilmiştir.

27 Ocak 1945’te Nazilerden kurtarılan Auschwitz-Birkenau Toplama Kampı, insanlık tarihinde kara bir lekedir. Elbette o dönemde var olan Dachau, Ravensbrück gibi toplama kampları da Auschwitz gibi kara leke olarak tarihte yerini almıştır

İşkence ve acımasız deneylerle milyonların katledildiği bu kamp, günümüzde çekilen acı ve ıstırapları, Holokost’u göz önüne seren bir müze olarak kullanılmaktadır.

Holokost nedir sorusunu insan olarak kendimize, insan olan herkese sormamız gerekir.

Holokost Nedir?  İnsanlık tarihinin en karanlık sayfalarından biri, benzeri olmayan bir vahşet ve insanlığın geleceğini ipotek altına alan beşeri utanç kaynağıdır.

Holokost Nedir?  Irkçılık ve ayrımcılık bataklığına saplanıldığında insanın insana nasıl zulmedebileceğinin, sınırsız kötülükler yapabileceğinin tüm çirkinliği ile ortaya konulmasıdır.

Holokost Nedir? belirli etnik kimliklere ya da politik eğilimlere değil,  tüm insanlığa ve insan onuruna karşı yapılan acımasız bir katliamdır.

Holokost Nedir? İnsanlığın insan eliyle yıkılması, insana  dair tüm ahlaki değerlerin, masumiyetin, merhametin, vicdanın, insanlığın sıfırlanmasıdır.

Peki insanlık nedir?

İnsanlık; dil, din, renk, cins, köken farkı gözetmemektir. Eşitliği ve hiçbir kimliğin bir diğerine üstünlüğün olmadığını kabullenmek, dünya vatandaşı olabilme bilincine ulaşmaktır.

İnsanlık; Hoşgörüsüzlükten, her türlü nefret söyleminden ve şiddetten uzak durmaktır.

İnsanlık; Yaşanılan acıları anlamak, hissetmek ve içselleştirmektir.

İşte Bugün burada, İnsanlığı konuşuyoruz.

İşte Bugün burada, bu alçak soykırımda yaşamını kaybeden milyonlarca insanı anıyoruz.

İşte Bugün burada, Holokost’un benzerlerinin bir daha yaşanmaması için, bu tarihi olayı hep birlikte anıyoruz.

İşte Bugün burada, Ağır hasar gören insani değerlerin ve insan onurunun nasıl onarılabileceğini konuşuyoruz.

İşte Bugün burada, hakkını verecek şekilde “Dünya vatandaşı” olabilmeyi, acı çekmiş ve acı çeken her bir canın acısını yüreğinde hissedebilmeyi, günümüzde de barış ve huzur ortamının korunması ve tesis edilmesi gerektiğini ve özümsenmesinin önemi üzerine konuşuyoruz.

İşte Bugün burada, Benzeri suçların bir daha asla tekrarlanmaması için, araştırmaktan sorgulamaya, okumaktan yazmaya, yapılması gerekenleri konuşuyoruz.

Primo Levi “Boğulanlar ve Kurtarılanlar” ile “Ateşkes” adlı yapıtlarında insanlığının yaşanılan acıların unutmaması için yaşadıklarını kaleme alması gerektiğini belirtmiş ve insan onurunun bir kez daha zedelenmemesi için yazmıştır. Wieslaw Kielar ve Anne Frank’in kitaplarında anlattıkları toplama kamplarına dair tecrübeleri de bu konudaki en iyi bilinen ve etkileyici eserlerdendir.

Değerli Konuklar,

Holokost’da amaç yalnızca masum insanları katletmek değil, hepimiz için vazgeçilmez olan ve bizleri ayakta tutan insan onurunu yok etmek ve İnsanlığın kendi kendini değersizleştirmesidir. Bu nedenle de kimse Holokost sırasında acı çeken ve can verenleri; yaşadıklarının acısını halen yüreklerinde barındıranların verdiği mücadeleyi ve gelecek nesiller için ders mahiyetindeki acıları unutmamalı.

BM’nin Holokost Kurbanlarını Anma Günü ihdas etme kararı milletlerin birlikte huzur içinde yaşamalarının zaruri olduğunun en önemli desteklerinden biridir.

Günümüzde de barış ve barışçıl bir dünyada yaşamak hepimizin sorumluluğudur.  “İnsanoğlu doğuştan iyiye meyillidir”, önemli olan bu iyiliğe yönelmek ve insan onuruna yaraşır örnek davranışlarda bulunmaktır.

Ankara Üniversitesi olarak dün olduğu gibi bugün de kardeşlikten, barıştan, uzlaşmadan, insanlık için birlik beraberlikten yanayız. Masumlara yönelen ırkçılığa, yabancı düşmanlığına, nefret söylemlerine, ayrımcılığa ve insan yaşamını tehdit eden her türlü eyleme, teröre,  savaşa karşıyız.  İnsanlık katillerine, Holokost’un sorumlularına lanet olsun diyoruz.

Auschwitz Toplama Kampı’nın kapatılmasının 72. yılında dünyanın tüm halkaları için barış, kardeşlik ve huzur diliyor; Holokost kurbanlarını bir kez daha saygıyla anıyoruz.

 


© 2009-2024 Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Tüm Hakları Saklıdır

 



Henüz Yorum Yapılmamış.