25 NİSAN 2016 PAZARTESİ GÜNÜ İZMİR-KARŞIYAKA’DA ŞEHİT DİPLOMATLAR ANITINDA DÜZENLENEN ANMA TÖRENİNDE BÜYÜKELÇI (E) METIN KUŞTALOĞLU'NUN YAPTIĞI KONUŞMA
Blog No : 2016 / 16
29.04.2016
4 dk okuma

Emekli Büyükelçi  Metin Kuştaloğlu’nun 25 Nisan 2016 Pazartesi günü İzmir-Karşıyaka’da Şehit Diplomatlar Anıtında düzenlenen anma töreninde yaptığı konuşmanın metni:

“Sayın Belediye Başkanı, sayın meslektaşlarım, sayın hanımefendiler, beyefendiler,

Grubumuzun en yaşlı üyesi olduğum için Dışişleri Bakanlığı teamülüne uygun olarak sizlere hitap etme şerefi bana verildi. Doğma, büyüme Karşıyakalı olduğum için de bu vesileyle kendimi şanslı addediyor, memnuniyet duyuyorum.

Sayın Başkan, buraya yapmayı düşündüğümüz bu ziyareti  onaylıyarak gösterdiğiniz nezaket, yardım ve misafirperverlik için size müteşekkir olduğumuzu tekrar belirtmek isterim.

Dışişleri Bakanlığı temsilcilerinin görevlerini yaparken karşılaştıkları çetin güçlükler yurt içinde pek bilinmez. Büyükelçiliklerde misyon şefinden en kıdemsiz katibe, konsolosluklarda  tüm kadroya kadar  her görevli, sabır ve anlayışla, vatandaşlarımızın halledilmesi çok gayret gerektiren sorunlarında yardımcı olur. Ne kadar özveriyle çalıştıklarını ve vatanseverliklerini belirtmeğe lüzum yoktur. Zannedildiği gibi, galadan galaya, kokteylden kokteyle koşan şımarık monşerler değillerdir. Cumhuriyet tarihimizde hiç bir devlet kuruluşumuzun mensupları  dış ülkelerdeki vazifeli  personelin karşılaştıklarına benzer, acımasız bir teröre maruz kalmamışlardır.

"Hiç bir devletin dış ülkelerdeki personeli benzer bir teröre maruz kalmamıştır."

Global ölçüdeki  bu kıyım ta California’dan Avustralya’ya kadar,  Avrupa içindeki önemli merkezler de dahil olmak üzere, bizim değerli meslekdaşlarımızı  ve bazı yerlerde sırf Türk oldukları için başka yurttaşlarımızı da yok etmiştir. Uzun bir süreden  ve geçirilen acı tecrübeden sonra bazı tedbirlerin alınabilmiş olmasıyla kayıplarımızın devam etmesi  önlenebilmiştir.

Yaşanılan bu acı devreden sonra yavaş yavaş geçirilen dehşet hafızalardan silinmeye başlamış iken, ülkemizde Kars’tan Edirne’ye kadar her yerleşim bölgesinde mevcut bine yakın belediye başkanlıkları arasından sadece Karşıyaka Belediyesi’nin, bu şehitler parkını tesis ettirmesi ve böylece kayıplarımızın unutulmamasına matuf önemli bir adımın atılmış olması bizler için son derece takdire şayan bir hareket ve tabiatıyla şükran ve gurur kaynağı olmuştur. (*) Bu bakımdan anıtın yapılmasını düşünen ve fiilen tahakkuk ettiren  Karşıyaka  eski  Belediye Başkanı  Cevat Durak beyefendiye çok minnettarız, kendilerine teşekkür ve saygılarımızı sunuyoruz.

Çektiğimiz büyük azap ve işkenceye rağmen şunu da belirtmek gerekir ki, bu anıt intikam ve öç almaya yönelik duyguları yaşatmak düşüncesiyle yapılmış değildir. Anıtın, insanlar arasındaki utanç verici kötülüklerden kaçınılması bakımından sadece yol gösterici bir örnek olmasını, böyle faciaların tekerrür  etmemesinde  müzahir bir rol üstlenmesini temenni ediyoruz. Çünkü uluslararası ilişkilerde de en büyük saadet dostluk ve barış içinde birlikte yaşayabilmektir.

Sayın Başkan,

1940+41 yıllarında Karşıyaka Ortaokulunda öğrenciyken çok sevdiğimiz, bize bir şeyler öğretmek için didinen “Şeref” isimli bir coğrafya öğretmenimiz vardı. Hep müspet konulardan bahsetmekten hoşlanırdı. Kızılçullu Amerikan kolejinden mezun olduğu için İngilizce bilirdi. Bir gün sınıfta ders verirken, bize dikkatle bakarak, “"Söyleyin bakalım, Karşıyaka’nın tarihi adı nedir, bilen var mı?” diye sordu. Sustuk, genç öğrencilerdik, soruya cevap veremedik. Hocamız, Karşıyaka’nın asıl ismi “Cordelio” dur ; ama bunun rumca bir kelime olduğunu zannetmeyin, Fransızca “ coeur de lion” sözcüğünden gelir. Aslanın kalbi, daha doğrusu “ aslan yürekli” anlamına gelir dedikten sonra, İngiltere kralı Aslan Yürekli Richard’ın Üçüncü Haçlı Seferinden dönerken onlarca gemiden oluşan filosunun fırtınadan dağıldığını, hasta olan Richard’ın ilk münasip yere yanaşıp uzun süre kaldığı yerin o zaman herhalde boş bir arazi olan Karşıyaka olduğunu söyledi.

... Hurafe olsun olmasın, Karşıyaka’mız Osmanlı devrinin başından beri istibdadın hiç bahis konusu olmadığı, liberal, ilerlemeyi seven ve sulh  içinde beraber yaşamayı benimsemiş olan “Aslan Yürekli” insanların ilçesidir.Atamızın dahi, annesini yaşlılık yıllarında ve vefatından sonra emanet  ettiği yerdir. Ne bahtiyarlık ki, Karşıyaka’yı hep aslan yürekli  başkanlar ve idareciler yönetegelmiştir.”

(*) Şehit Diplomatlar için anıt yaptıran ilk ilçe belediyesi Karşıyaka’dır. Bununla beraber, Fethiye ilçe Belediyesi de 2015 yılında aynı amaçla bir anıt yaptırmıştır.


© 2009-2024 Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Tüm Hakları Saklıdır

 



Henüz Yorum Yapılmamış.