Ermeni Araştırmaları Dergisi’nin yeni yayınlanan 52nci sayısında 7 makale ve 1 kitap tanıtımı yer alıyor.
Perinçek davası Prof. Dr. Alaeddin Yalçınkaya’nın da Perinçek-İsviçre Davası Kararı Sonrasında Ermeni Soykırım İddiaları konusunda Siyasi, Hukuki ve Akademik İletişim başlıklı yazısında ele alınmaktadır. Sayın Profesör Avrupa İnsan Hakları Mahkemesini kararından sonra, Türkiye’nin Ermeni sorununa ilişkin gerçekleri savunmasının daha kolay ve etkili olacağı hakkında, bizim de paylaştığımız, bir görüş ileri sürmektedir.
Gabriel Noradunkyan Efendi, Birinci Dünya Savaşından önce Osmanlı İmparatorluğunda üst düzey görevlerde bulunmuş bir Ermeni’dir. Bu kişi hakkında uzmanlık derecesinde bilgi sahibi olan ve adı geçen hakkında daha önce dergimize bir yazı da vermiş bulunan Doç. Dr. Ercan Karakoç bu kez Ermeni Asıllı Osmanlı Nazırlarından Gabriel Noradunkyan Efendi başlıklı yazısında Noradunkyan’ın yaşamı ve anıları hakkında bilgi vermektedir.
Ebru Çoban-Öztürk Tarih, Travma ve Kimlik: Ermeni Diasporasında Kimlik ve Kimliğin Yeni Nesillere Aktarılması yazısında soykırım iddialarının özellikle Diaspora’da Ermeni kimliğinin korunması ve çeşitli ülkelerdeki Ermenilerin birbirine bağlanmasında bir tür tutkal işlevi gördüğünü aynı zamanda bu kimliğin güçlenmesi ve nesilden nesile aktarılmasına da hizmet ettiğini belirtmektedir.
Dr. Tuğba Evrim Maden, Azerbaycan’da Su Kıtlığı ve Ermenistan ile Sarsang Rezervuarı Sorunu başlığını taşıyan makalesinde, ülkemizde az bilinen bir konuyu, Ermenistan’ın su sıkıntısı çeken Azerbaycan’a karşı Sarsang Rezervuarını bir tür silah olarak kullanmasını anlatmaktadır.
İstanbul’da Bir İngiliz Konsolos Vekili: Fitsmoris ve Ermeni Meselesine Dair Raporu başlıklı yazısında Yrd. Doç. Dr. İhsan Burak Birecikli, Osmanlı İmparatorluğunda uzun süre bulunmuş ve Birinci Dünya Savaşından önce İstanbul’daki İngiltere Büyükelçiliğinde tercümanlık yaparak birçok olaya tanıklık yapmış olan Fitsmoris’in daha önce 1895-96 yıllarında Ermeni olaylarını araştırmak üzere kurulan bir komisyonda bulunduğunu, hazırladığı raporun gerçekleri pek yansıtmadığını, daha ziyade Osmanlı karşıtlığı, Ermeni mazlumluğu ve mağduriyeti algısı oluşturmak çabası içinde olduğu sonucuna varmaktadır.
M. Törehan Serdar Ermeni tehcirini hangi koşullar altında ve ne sebeplerle alındığını inceleyen Ermeni Sevk ve İskânının (Tehcirin) Altında Yatan Nedenler başlıklı yazısında Batılı kaynakların bu konuda yaptığı değerlendirmelerin söz konusu koşulları ve tehcirin nedenlerini kasıtlı bir şekilde çarpıtarak Osmanlı devletini ve Türkiye’yi baskı altına almaya çalıştıklarını ifade etmektedir.
Bu sayımızda tanınmış Amerikalı tarihçi Justin McCarthy’in bu yıl yayınladığı Turks and Armenians başlığını taşıyan yeni kitabı hakkında E. Büyükelçi Alev Kılıç tarafından kaleme alınmış bir tahlil bulunmaktadır. Ermeni sorunu hakkında değerli bilgiler içeren bu kitabın Türkçe çevirisi henüz yapılmadığından, AVİM uzmanlarınca yapılan uzunca bir özeti, okuyucularımıza sunulmaktadır.
Dergiye abone almak veya yeni sayı temini için şu formu doldurup faks, posta veya eposta ile aşağıdaki adrese ulaştırınız.
YILLIK ABONELİK ÜCRETİ POSTA DÂHİL 25 TL
İSTEME ADRESİ: Süleyman Nazif Sok. No:12/B D:3-4 06550 Çankaya/ANKARA
Banka Hesabı: Terazi Yayıncılık, Garanti Bankası-Çankaya/Ankara Şb. 181/6296007
Posta Çeki Hesabı: Terazi Yayıncılık, Ankara/Çankaya/Merkez 5859221
IBAN NO: TR960006200018100006296007
Tel: 0 312 438 50 23-24
Faks: 0 312 438 50 26
E-posta: teraziyayincilik@gmail.com
© 2009-2025 Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Tüm Hakları Saklıdır
Henüz Yorum Yapılmamış.
-
ULUÇ GÜRKAN İLE MALTA YARGILAMALARI ÜZERİNE SÖYLEŞİ
AVİM 17.05.2015 -
1. ULUSLARARASI TÜRK-ERMENİ İLİŞKİLERİ VE BÜYÜK GÜÇLER SEMPOZYUMU
AVİM 03.05.2012 -
TEMMUZ 1914’TE GERÇEKLEŞTİRİLEN ERZURUM'DAKİ TAŞNAK KONGRESİ ÜZERİNE YENİ BİR MAKALE
AVİM 09.12.2021 -
AVİM'DEN BAŞSAĞLIĞI
AVİM 07.10.2014 -
LÜKSEMBURG DIŞİŞLERİ, AVRUPA, GÖÇ VE İLTİCA BAKANI ASSELBORN’UN DIŞİŞLERİ BAKANI FERİDUN SİNİRLİOĞLU İLE ORTAK BASIN TOPLANTISINDA 1915 OLAYLARINA İLİŞKİN DİLE GETİRDİĞİ İFADELER
AVİM 29.09.2015
-
1915 OLAYLARIYLA İLGİLİ BELÇİKA TEMSİLCİLER MECLİSİ’NİN MUĞLAK KARARI
Mehmet Oğuzhan TULUN 27.07.2015 -
ORTA ASYA’DA GÜNCEL GELİŞMELER ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME
Vuslat Nur ŞAHİN 05.07.2019 -
ALMAN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI 1992 YILINA AİT GİZLİ BELGELERİ YAYINLADI
Hazel ÇAĞAN ELBİR 29.05.2023 -
KİTAP TAHLİLİ: MEİJİ JAPONYA’SINA 150. YILINDAN BAKIŞLAR: SEÇİLMİŞ MAKALELER
Vuslat Nur ŞAHİN 12.03.2019 -
KİTAP TANITIMI: 1909 ADANA ERMENİ OLAYLARI: 5 ADANALI NE DİYOR? - AHMET ERDOĞDU
Hazel ÇAĞAN ELBİR 09.01.2017
-
THE ARMENIAN QUESTION - BASIC KNOWLEDGE AND DOCUMENTATION -
THE TRUTH WILL OUT -
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
PATRIOTISM PERVERTED -
MEN ARE LIKE THAT -
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
ERMENİ SORUNU - TEMEL BİLGİ VE BELGELER (2. BASKI)
-
"TÜRK-ERMENİ İLİŞKİLERİNİN DÜNÜ BUGÜNÜ YARINI" BAŞLIKLI KONFERANS